Konferencia az emberi jogok világnapja alkalmából

Az emberi jogok világnapja alkalmából a Polgári Magyarországért Alapítvány (PMA), a Független Rendészeti Panasztestület és a Hanns Seidel - Alapítvány „Az emberi és polgári jogok kisebbségi alapvetései – különös tekintettel a nemzetiségi jogokra” címmel konferenciát rendezett 2011. december 9-én, pénteken, Budapesten a Károlyi-palota Dísztermében.

2006 októberében az akkori miniszterelnök által békés polgárok ellen vezényelt rendőri brutalitás mozgósította a társadalom önvédelmi reflexeit, az emberi méltóság védelmét a figyelem középpontjába állította. Azóta az emberi jogok világnapján a PMA partnereivel együtt rendszeresen áttekinti, mit tehetnek az emberek és mit az állam az emberi méltóság tiszteletben tartása érdekében.

Ebben az évben különös figyelmet szentelünk az etnikai kisebbségek – az új Alkotmány szerint: nemzetiségek – egyéni és kollektív jogai érvényre jutásának. Az emberi méltóság érvényesülése sosem független az egyének és közösségek szociális és mentális helyzetétől, ezért Magyarországon különösen fontos a mélyszegénységben élők, és ezen belül a romák helyzetének javítása.

A konferencia díszvendége Smaranda Enache romániai közéleti személyiség volt, aki évtizedek óta románként küzd országában az ott élő nemzetiségek jogainak tiszteletben tartásért.

A konferencia az 1948. december 10-én az ENSZ által aláírt Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatára hívta fel a figyelmet. Ez nem kerek évforduló, de úgy érezzük, időszerű összefoglalni a magyarországi emberi jogi folyamatokat, kiemelt figyelmet szentelve a nemzetiségi és kisebbségi dimenziónak. A rendezvény lehetőséget nyújtott az emberi jogi terület meghatározó szereplőinek, hogy kifejtsék akár egymástól eltérő álláspontjukat is. 

Az eseményt Ulrich Kleppmann, a Hanns Seidel - Alapítvány magyarországi képviselője és Kruchina Károly, a Polgári Magyarországért Alapítvány képviseletében nyitotta meg. A konferencián előadást tartott Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke; Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár (KIM), a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumának elnöke; Smaranda Enache, a Pro Europa Liga társelnöke, Románia volt finnországi nagykövete; Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért elnöke és Juhász Imre, a Független Rendészeti Panasztestület elnöke.

A meghívott előadók felszólalásait kerekasztal-beszélgetés követte Bodoky Tamás Pulitzer - emlékdíjas újságíró, Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője, Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, Kádár András Kristóf, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke, Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár (KIM) és Schiffer András, az LMP országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője részvételével. A beszélgetést Kormos Valéria, a Magyar Nemzet újságírója moderálta.

Budapest, 2011. december 10.